W poprzednim artykule, który ukazał się na blogu była mowa o wykorzystaniu wodorowęglanu sodu w kosmetyce. Jeśli jeszcze go nie czytaliście, odsyłam do strony (TUTAJ). Natomiast przedmiotem tego tekstu będzie ogólne zastosowanie sody oczyszczonej. Większość z nas kojarzy go pewnie z białym proszkiem używanym najczęściej w kuchni.
Skąd on się bierze? Do celów przemysłowych pozyskiwany jest z kopalnianego minerału zwanego sodą śnieżną. Po wydobyciu jej z głębokości należy ją rozgnieść, wymyć i podgrzać. Tak otrzymany produkt trzeba jeszcze rozpuścić w wodzie i dodać do tego dwutlenek węgla. Dopiero wytrącone kryształy, które przechodzą jeszcze przez płukanie, a następnie suszenie, trafiają do sklepów pod nazwą soda oczyszczona.
Właściwości:
- Jest substancją lekko żrącą – skutecznie usuwa cząsteczki brudu
- Ma odczyn zasadowy – neutralizuje kwasy i pochłania zapachy
- Fermentuje i spulchnia
- Zmiękcza wodę
- Pochłania wilgoć
- Rozpuszcza tłuszcze
- Wykazuje właściwości odkażające i antyseptyczne
- Niepalna
- Biodegradowalna, ekologiczna
- Nie rysuje powierzchni
Ze względu na szeroką gamę właściwości soda oczyszczona znalazła zastosowanie w wielu dziedzinach i czynnościach.
Medycyna
- oczyszcza organizm z toksyn
- normalizuje pH w organizmie
- pomocna w walce ze zgagą i niestrawnością
- wspomaga w łagodzeniu ran po ukąszeniach owadów i poparzeniach – wystarczy jej niewielką ilość dodać do kąpieli. Złagodzi też uczucie pieczenia
- odkwasza organizm
- pomaga w pozbyciu się nieświeżego oddechu
- wspomaga w leczeniu aft
- wspomaga również proces oddychania (przenosząc dwutlenek węgla z tkanek do płuc)
Warto jednak użycie sody w celach leczniczych skonsultować z lekarzem. Nie powinny jej przyjmować kobiety w ciąży, osoby chore na nadciśnienie i przyjmujące leki na serce. Ponadto sody nie należy stosować w sposób doustny dłużej niż 2 tygodnie.
W domu
- usuwa tłuszcz, spaleniznę, brud – można jej użyć podczas czyszczenia m.in. kuchenki, piekarnika, mikrofalówki, rusztu z grilla, do mycia garnków czy patelni, usunie też przykry zapach podczas mycia lodówki
- niweluje nieprzyjemny zapach podczas gotowania niektórych warzyw – wystarczy dodać niewielką ilość sody do garnka
- zastąpi proszek do pieczenia – sprawi, że ciasto wyrośnie, poza tym utrzyma wilgoć polewy i zapobiegnie jej pękaniu
- usunie nadmiar kwasowości w kwaśnych potrawach
- jest jednym ze składników napojów w proszku i tabletek musujących
- odkamienia czajnik lub inne naczynie do gotowania wody
- czyści zabrudzenia i usuwa plamy np. z ubrań, kanapy, butów (w ich przypadku pomoże także w pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu z wnętrza obuwia), dywanów, fug
- pomaga w walce z karaluchami
- udrożnia rury
- dosypana do wody w wazonie przedłuży żywotność ciętych kwiatów
- zwalcza mszyce i przędziorki, likwiduje infekcje roślin i zabezpiecza przed rozwojem grzybów
- pomoże usunąć trawę i mech ze szczelin między płytkami chodnikowymi
- preparat na zwalczanie mrówek
Są to tylko niektóre z możliwych zastosowań sody. Warto poświęcić jej nieco więcej uwagi, ponieważ możliwości jest naprawdę wiele.
Ciekawostki!
1. Soda oczyszczona pomoże również w dogaszaniu ogniska.
2. Przy jej zmieszaniu z mąką, cukrem, wodą i oczywiście barwnikiem spożywczym można przygotować farbki do malowania.
Skomentuj