Epidemia koronawirusa rozprzestrzenia się na całym Świecie. Większość z nas zastanawia się, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko zarażenia. Eksperci są zgodni co do tego, że w tym okresie powinniśmy zwracać szczególna uwagę na higienę. A jednym z najprostszych sposobów, który pomaga uchronić się przed koronawirusem jest częste mycie rąk.
W związku z panująca epidemią przygotowaliśmy dla Państwa uniwersalne instrukcje: higienicznego mycia rąk wg normy EN 1500.
Mycie rąk to najtańsza metoda zapobiegania przenoszeniu zarazków, niemniej bardzo ważna jest regularność tej czynności.
Jak często powinno się myć dłonie?
Oto najczęstsze sytuacje, kiedy powinno się dokładnie umyć ręce, by nie rozprzestrzeniać zarazków i bakterii:
- za każdym razem, gdy wydmuchujesz nos
- przed dotknięciem dłonią twarzy
- po kichnięciu
- przed i po gotowaniu jedzenia
- przed i po jedzeniu
- po dotknięciu zwierzęcia
- po wyrzuceniu śmieci
- po skorzystaniu z toalety
Jak prawidłowo umyć dłonie, by zminimalizować ryzyko:
Na początku zwilż dłonie wodą. Jej temperatura nie wpływa na czystość rąk. Dlatego nie ma potrzeby, by używać bardzo gorącej wody, która może doprowadzić do poparzenia.
Szoruj dłonie przez około 20 sekund. Doprowadź do wytworzenia się dużej ilości piany, a następnie dokładnie wyczyść paznokcie, obszar między palcami oraz wewnętrzną i zewnętrzną stronę dłoni. Następnie dokładnie spłucz ręce pod bieżącą wodą. Po skończeniu zakręć kran ręcznikiem papierowym i osusz ręce dokładnie nowym, czystym ręcznikiem.
Profilaktyka to nie histeria czy zbiorowa panika – to dbanie o zdrowie swoje i bliskich!