sojowe

świece

Naturalne

Naturalne, prawdziwe mydło

na co dzień

Zapach i kolor

Klienci mówią

Spróbuj raz, a zostaniesz z nami na zawsze

TESTOWANE  WŚRÓD  NAJBLIŻSZYCH

Na blogu

Soda nie tylko w kosmetyce

Soda nie tylko w kosmetyce

Większość z nas kojarzy go pewnie z białym proszkiem używanym najczęściej w kuchni. Skąd on się bierze? Do celów przemysłowych pozyskiwany jest z kopalnianego minerału zwanego sodą śnieżną. Po wydobyciu jej z głębokości należy ją rozgnieść, wymyć i podgrzać. Tak otrzymany produkt trzeba jeszcze rozpuścić w wodzie i dodać do tego dwutlenek węgla. Dopiero wytrącone kryształy, które przechodzą jeszcze przez płukanie, a następnie suszenie, trafiają do sklepów pod nazwą soda oczyszczona.

Wodorowęglan sodu NaHCO3 w kosmetyce

Wodorowęglan sodu NaHCO3 w kosmetyce

Wodorowęglan sodu swoje zastosowanie ma m.in. jako dodatek do żywności czy też jako produkt pochłaniający wilgoć i zapachy. Stosuje się go w medycynie, ale również w kosmetyce! Jest on częstym składnikiem kosmetyków naturalnych, produkowanych ręcznie. W głównej mierze pełni funkcje pomocnicze - zmiękcza wodę, reguluje pH, zwiększa rozpuszczalność innych związków przyspieszając poniekąd ich przenikanie w głąb skóry.